Budgetproof & comfortabel bikepacken door Oost-Nederland

Budgetvriendelijk bikepacken zonder in een tent te moeten slapen, kan dat wel? Jazeker! De fietsvriendelijke hostels van Bikepacking Holland maken het ook voor niet-kampeerders mogelijk om betaalbaar te overnachten. Bijkomend voordeel: je treft er avonturiers van over de hele wereld en je hebt ook nog eens minder bagage nodig!

Genoeg redenen voor deze kampeerfanaat om eens zonder tent op de fiets te stappen. Op de planning staat een driedaagse tocht door het Oosten van het land. Ik start in Deventer, overnacht in Zwolle en Giethoorn, en zal 136 kilometer later in Steenwijk weer op de trein stappen. In mijn fietstas zitten slechts een setje kleding, enkele snacks, een boekje, opladers en wat toiletspullen. Laat dat avontuur maar komen!

Fietslokaal de Meet – het startpunt van mijn driedaagse

Ik trap mijn fietstocht af met een heerlijk kopje koffie bij Fietslokaal de Meet. Starten met goede koffie is immers altijd een goed idee. Als je dan ook nog eens naar mooie fiets(spull)en kunt kijken en over bikepackingtrips kunt kletsen, zie ik al helemaal geen nadelen meer.

Fietslokaal de Meet is een van de vele wielercafés die Nederland rijk is. Bikepacking Holland is recent een samenwerking aangegaan met wielercafés.nl, waarop je deze leuke en fietsvriendelijke pauzeplekken gemakkelijk kunt vinden.

In het spoor van de IJssel langs diverse Hanzesteden

Vanaf De Meet cruise ik in Noordwestelijke richting Deventer uit. Al na een paar minuten ruil ik de buitenwijken in voor de uiterwaarden van de IJssel. Mijn route staat vandaag in het teken van deze rivier.

Onderweg zie ik de sporen van de welvaart die deze rivier gebracht heeft. Niet alleen Deventer, ook het pittoreske Hattem en eindpunt Zwolle ontwikkelden zich dankzij het Hanzeverbond al in de Middeleeuwen tot machtige handelscentra. Fiets gerust eens door de historische centra om een blik te werpen op de prachtige historische gebouwen uit die tijd.

Naast de schoorsteen van de oude steenfabriek van Fortmond stap ik enkele kilometers later aan boord van het Kozakkenveer. Deze voormalige Belgische garnalenkotter zet wandelaars en fietsers over de IJssel. Aan de overkant gaat het door de uiterwaarden richting Heerde, vanwaar ik over het traject van de voormalige Baronnenlijn en langs het Apeldoorns Kanaal op mijn gemak naar Hattem fiets.

Omdat het kleine veer tussen Hattem en Zwolle tijdens mijn rit uit de vaart ligt, steek ik via de spoorbrug de IJssel over. Door de prachtige uiterwaarden rijd ik vervolgens de bebouwing van Zwolle in.

Overnachten bij De Basis, Zwolle

In Zwolle bevindt zich de eerste overnachtingsplek van mijn avontuur: Hostel de Basis. Dit bruisende hostel zit in een voormalig bankgebouw aan de stadsgracht in hartje Zwolle. Een unieke locatie! Als je beneden bij de toiletten kijkt zie je zelfs de oude kluis nog zitten.

De Basis is op het moment van mijn bezoek nog geen twee maanden open en daarmee de jongste telg in de hostelfamilie van Bikepacking Holland. Bij dit netwerk zijn maar liefst veertien fietsvriendelijke hostels aangesloten. Hier kan je zonder problemen terecht tijdens je bikepack avontuur. Dat betekent niet alleen dat je je fiets veilig kunt stallen, maar ook dat er schone handdoeken op je liggen te wachten en er ontbijt en een wasmachine voorhanden zijn.

Ik slaap vannacht in een gemengde acht-persoons slaapzaal. Onder mijn bed bevindt zich een kluisje voor mijn waardevolle spullen. Douches en wc’s bevinden zich verderop in de gang. Ook is daar een keukentje met koelkast en kookgelegenheid voor de gasten die zelf willen koken. Als je liever voor je laat koken kun je beneden bij Bennies in de Basis terecht. Of je loopt naar een van de vele restaurants die letterlijk om de hoek zitten.

Langs het water richting het Venetië van het Noorden

De volgende ochtend loop ik al vroeg binnen bij Bennies voor een heerlijk ontbijt. Het is lastig om te kiezen, maar ik ga uiteindelijk voor een flinke kom yoghurt met granola en seizoensfruit. Na een eveneens heerlijke kop koffie stap ik weer op de fiets.

Ook vandaag staat weer in het teken van het water. Langs de Nieuwe Vecht fiets ik Zwolle uit en voor ik het weet ben ik weer in het groen. Even later steek ik de Vecht over met het Haerster veer. Dit unieke fietsveer werkt op spierkracht en wordt bediend door een groep vrijwilligers. Let op: de overtocht kost slechts 60 cent, maar moet wel contant betaald worden.

Vervolgens fiets ik langs de rand van de uiterwaarden van Het Zwarte Water en de Vecht. Aan de markt in het pittoreske Hanzestadje Hasselt trakteer ik mezelf op een welverdiende lunchpauze. Via watersportdorpje Zwartsluis fiets ik vervolgens verder richting Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het dorpje Belt-Schutsloot blijkt minstens zo mooi als Giethoorn, maar is veel minder bekend. Ik fiets er op mijn gemak over de prachtige paadjes langs het water.

Sneller dan me lief is bereik ik vervolgens het veel bekendere Venetië van het Noorden: Giethoorn.

The Black Sheep Hostel, een oase van rust in het drukke Giethoorn

Het fietsvriendelijke The Black Sheep Hostel ligt op een unieke plek. Je vindt het hostel binnen de bebouwde kom van Giethoorn, met een eigen karakteristiek bruggetje direct aan het water. Het hostel heeft een ruime tuin met verschillende relaxte zitmogelijkheden, hangmat en een bbq. De perfecte uitvalsbasis voor een (rust)dagje Giethoorn, of om na een dag fietsen uit te puffen.

Wanneer je een overnachting bij The Black Sheep hostel boekt zijn handdoeken en ontbijt inclusief. En uiteraard kun je ook hier – net als bij de andere hostels die zijn aangesloten bij Bikepacking Holland – je fiets veilig stallen. Ook is er een wasservice voor bikepackers die via Bikepacking Holland boeken. Wat kun je als bikepacker nog meer wensen?

Ik slaap hier vannacht gezellig op een acht-persoons slaapzaal en maak kennis met mijn kamergenotes uit o.a. de Verenigde Staten, Frankrijk en Taiwan. De toiletten en douches bevinden zich direct buiten de kamer op de gang en zijn kamergebonden. In het hoofdgebouw bevindt zich nog een ruime gemeenschappelijke keuken, waar het makkelijk is om contact te leggen met de andere reizigers

Op naar Steenwijk

Na een goede nachtrust – in een dorp als Giethoorn blijkt het ’s nachts echt stil – en een heerlijk ontbijtbuffet stap ik de volgende ochtend weer op de fiets. Langs een prachtig gelegen vogelkijkhut koers ik richting het derde fietsveer van mijn driedaagse: het fietsveer bij Jonen.

Vanaf Jonen zet ik koers naar Blokzijl, een voormalig Zuiderzeestadje in het hart van het Nationaal Park. Luid geklepper verraadt de ooievaarsnesten in de hoge bomen naast de ophaalbrug. Hoewel ik nog niet lang onderweg ben, besluit ik in Blokzijl te lunchen. De sfeervolle haven met haar terrasjes is de perfecte plek om het brandstofniveau weer op pijl te brengen.

Na Blokzijl volgt een aantal kilometer over een dijk. Het gezwoeg tegen de wind wordt niet veel later beloond met een prachtig fietspad door de weidse natuur van het Nationaal Park. Waar ik dacht dat het niet mooier kon, begint enkele kilometers later in Ossenzijl mijn favoriete traject van deze fietstocht. Startend bij de Motorkade volg je een kilometerslang fietspad over tientallen bruggetjes langs het water. Mocht je nog niet in de vakantiestemming zijn geraakt, dan lukt je dat hier wel.

Met de wind in mijn rug rijd ik helaas al veel te snel de bebouwde kom van Steenwijk weer in. Hier komt mijn avontuur na 136 kilometer ultiem genieten bij het station ten einde.

Bikepacking Holland: een duurzame aanrader!

Bikepacken is een duurzame manier van reizen. Je merkt dat je absoluut niet ver van huis hoeft om een heerlijk avontuur te beleven. En in plaats van benzine verbrandt je calorieën, die je weer aan mag vullen met lekkere hapjes onderweg. Mij hoor je niet klagen.

Ik ben tijdens deze trip weer opnieuw verliefd geworden op ons kleine kikkerlandje. Een fietsvakantie is immers een unieke en avontuurlijke manier om een land te verkennen. Doordat je je al fietsend langzamer voortbeweegt dan met de auto zie je het landschap met andere ogen. Er vallen je meer details op en je stapt makkelijk even af om iets te bekijken. 

De overnachtingen in de verschillende hostels smaken wat mij betreft naar meer. De bedden lagen heerlijk, ik hoefde maar weinig bagage mee te nemen en er werden heerlijke ontbijtjes voor mij bereid. Maar het meest genoot ik van de gesprekken met de andere (internationale) reizigers. Ik was nog geen 100 kilometer van huis, maar voelde me weer echt op reis!

Superfijn dus dat de hostels van Bikepacking Holland het mogelijk maken om budgetvriendelijk en comfortabel te bikepacken. Je kunt er zonder eindeloze research van uit gaan dat de aangesloten hostels fietsvriendelijk zijn. Hierdoor reis je niet alleen duurzaam, maar ook met meer gemak en minder bagage. Deze tentkampeerder komt zeker nog eens terug!

Benieuwd naar mijn exacte route? Bekijk dan mijn avontuur op Komoot.

Comments are closed