Tips voor een onvergetelijke fietsvakantie

Ja, je hebt de knoop eindelijk doorgehakt en je gaat binnenkort op fietsvakantie in Nederland! Goed idee en je zult er zeker geen spijt van krijgen. Om je fietsvakantie echt tot een succes te maken hier alvast 5 tips!

Voorbereiding

Was het maar zo eenvoudig om gewoon je fiets te pakken en op pad te gaan. Echter een goede voorbereiding is het halve werk. Het lijkt zo simpel, maar check van tevoren de staat van je fiets. Denk aan de remmen, verlichting, banden en versnellingen. Kijk ook goed welke route bij jou past en bij je fiets. En zorg dat je je spullen en materiaal op orde hebt. Ben je van plan een lange trip te maken zorg dan voor goede kleding, fietstassen, routeplanners, maar denk ook aan simpele dingen zoals een powerbank voor je mobiel bijvoorbeeld en een reparatiesetje voor je fiets.

Bestemming/ route 

Van tevoren doe je natuurlijk uitgebreide research naar je bestemmingen en de afstanden die je daarbij dagelijks moet afleggen. Weet je nog niet precies waar je naar toe wilt, check dan destinations voor meer inspiratie. Je vind hier ook tips voor routes en leuke stops voor onderweg. Er zijn verschillende online fietsrouteplanners beschikbaar. Bijvoorbeeld die van de ANWB, de fietsrouteplanner van de fietsersbond of de Strava App. Is je route eenmaal uitgestippeld klik dan door naar hostels om je overnachting te boeken.  

Kleding 

Veel factoren spelen een rol met de kleding die je meeneemt. Hoe lang ga je op vakantie, wat voor weer wordt het (dat kan in Nederland natuurlijk behoorlijk onvoorspelbaar zijn) en door welke omgeving ga je fietsen. Fiets je bijvoorbeeld door een bosachtige omgeving dan is een lange broek wenselijk. Vergeet op een zonnige dag ook de zonnebrand niet en een waterdichte jas voor als het regent. Neem sowieso kleding mee die snel droogt. Liever ’s avonds nog even een wasje draaien in het hostel, dan bepakt en bezakt onderweg.

Bagage/ fietstas 

Het is aan te raden om te investeren in een goede waterdichte fietstas. Deze zijn wel een stukje duurder, maar voor je fietsvakantie in Nederland onontbeerlijk. Daarna is het de kunst om zo slim mogelijk in te pakken. Je wilt zo licht mogelijk reizen, maar toch alles bij je hebben. Bevestig de fietstassen zo stevig mogelijk aan je fiets en zorg dat je in evenwicht bent. Van tevoren testen is zeker geen overbodige luxe, want als je het gewicht niet goed verspreid kun je veel hinder oplopen tijdens je fietstocht!

Voeding 

Veel fietsen betekent veel calorieën verbranden. Het lijkt misschien een cliché maar een goed begin is het halve werk. Begin de dag dus met een uitgebreid ontbijt. En zorg ervoor dat je onderweg ook voldoende eet en drinkt. Neem voldoende water mee en fruit, bananen, mueslirepen en ontbijtkoek om die man met de hamer een slag voor te blijven. Hou bij het uitstippelen van je route ook rekening met koffie- snack en lunchstops voor onderweg. Er zijn in Nederland heel veel leuke fiets- en wielercafe’s, die superleuk om in je route op te nemen!

Met een klein beetje voorbereiding maak je zo de fietsvakantie van je leven! En of je nu sportief bent aangelegd of juist houdt van ontspannen vakanties, je zult versteld staan van hoe leuk een fietsvakantie is!

Veel fietsplezier!

Comments are closed