Een culinaire fietstocht door Nederland

Het leuke aan Nederland is dat elke regio z’n eigen typische gerechten heeft. We kennen allemaal de Brabantse worstenbroodjes, de Bossche bollen, Haagse hopjes en Limburgse vlaaien. Hoe leuk is het om in iedere stad iets typisch van de regio te proeven en zo al fietsend je culinaire bucketlist compleet te maken!

Rotterdam

We trappen af in Rotterdam met de Kapsalon. Wie kent hem niet? Deze vette snack met shoarma, patat en gesmolten kaas is bedacht door een Rotterdamse kapper die deze uitzonderlijke combinatie wekelijks bij de shoarmazaak om de hoek bestelde. Hiermee was de ‘Kapsalon’ geboren. De rest is history. De beste kapsalon eet je daar wij hij is bedacht: bij El Aviva aan de Schiedamseweg in Rotterdam.

Rotterdamse Kapsalon

Groningen

Van de vette Rotterdamse kapsalon gaan we richting het uiterste noorden van het land voor een Groningse eierbal. Deze lijkt van buiten eigenlijk nog het meest op een grote bitterbal. Maar binnen in vind je ragout en een compleet ei! Vandaar dus ook de naam Eierbal, of zoals de Groningers zeggen ‘Aaierbal’

Groningse eierbal

Leeuwarden

We blijven in het noorden van het land en wel in Leeuwarden. Hier vind je Suikerbrood, ook wel sûkerbôle genoemd. Een heerlijk zoet brood, wat zeker het uitproberen waard is. Net als de echte fryske dúmkes, heerlijke koekjes met anijs. Ben je in Friesland, dan drink je natuurlijk ook een Beerenburg. En ben je na 1 drankje verkocht aan deze originele Friese Kruidenbitter, bezoek dan ook het Beerenburg museum in Leeuwarden.

Fries Suikerbrood

Maastricht

Van ’t uiterste noorden reizen we naar het zuiden van het land, want in Limburg kan de culinaire fijnproever zeker z’n hart ophalen. Allereerst natuurlijk de Limburgse vlaai. Iedere bakker verkoopt ze, maar onze tip is de Bisschopsmolen: hier bakken ze enkel met speltmeel en gebruiken ze veel seizoensproducten. Limburg staat ook bekend om de wijnen. Met de fiets kun je verschillende wijngaarden bezoeken. Vlakbij Maastricht liggen bijvoorbeeld de Apostelhoeve en Hoeve Nekum. Verderop vind je Domein Holset vlakbij het drielandenpunt of Wijngoed St. Martinus bij Vijlen. Ook de bierliefhebber wordt in Limburg op z’n wenken bediend. Fiets bijvoorbeeld naar het Gulpener Brouwlokaal in Gulpen of ga naar het proeflokaal van de stadsbrouwerij De Maastrichter Maltezer.

De Nederlandse kust

Ben je een visliefhebber, dan wordt je op je wenken bediend wanneer je een rondje langs de Nederlandse kust en Zeeland fietst! Want denk je aan Zeeland, dan denk je natuurlijk aan mosselen, oesters en niet te vergeten; de Oosterscheldekreeft. Bijna ieder restaurant in Zeeland heeft dit wel op de kaart staan. Net als de zeegroenten lamsoor en zeekraal. Een ware delicatesse, vers en gezond. Uiteraard mag ook een portie kibbeling en de typisch Nederlandse haring met uitjes niet ontbreken. Je eet ze het best in Noordwijk bij Hoek’s Zeevis of in Den Haag bij de viskraam recht voor het Binnenhof.

Liefdes van de Zee in hartje Zeeland

We hopen dat je met deze tips weet wat je moet je bestellen als je na een lange dag op de pedalen even lekker uitrust op een terrasje ergens in Nederland!

Eat, sleep, bike….repeat! Veel plezier!

Comments are closed